عشق اسطرلاب اسرار خداست..

فضایی برای طرح اندیشه های بنیادین دینی؛ انتشار دیدگاه های دینی و اقتصادی محمدرضا حاجی جعفری

عشق اسطرلاب اسرار خداست..

فضایی برای طرح اندیشه های بنیادین دینی؛ انتشار دیدگاه های دینی و اقتصادی محمدرضا حاجی جعفری

محتوای تدبر و تفسیر قرآن 5 - سال 1400

يكشنبه, ۱۶ آبان ۱۴۰۰، ۰۳:۰۴ ب.ظ

کلاس تدبر و تفسیر قرآن 5، در سال 1400 در دانشگاه امام صادق علیه‌السلام ارائه شد. در ادامه مطلب می‌توانید صوت‌های این کلاس را که در طول ترم به‌روزرسانی خواهد شد، به همراه جزوات مربوط به هر جلسه، دریافت نمایید. در انتها نیز جزوه‌ی نهایی قرار داده خواهد شد.


محتوای جلسات 1 و 2:

خلاصه‌ای از مطالب جلسات 1 و 2:

  • در درس تدبر و تفسیر قرآن 5، به تفسیر موضوعی قرآن کریم در زمینه­ مسائل اقتصادی می‌­پردازیم.
  • به طور کلی آیات قرآن کریم را می‌­توان به دو دسته تقسیم نمود: آیات بینشی و آیات کارکردی. آیات بیشنی، آیاتی هستند که اعتقادات و بینش ما را شکل می­‌دهند؛ اما آیات کارکردی که درواقع همان احکام هستند، در نظام‌­سازی به کار می­‌روند. بر این اساس، ما بحث خود را از آیات بینشی قرآن در موضوعات اقتصادی، آغاز می‌­کنیم.
  • داستان قوم حضرت شعیب علیه‌السلام از جمله داستان‌­های قرآن می‌­باشد که به مسائل بینشی در اقتصاد جامعه، می‌­پردازد. داستان این قوم در دو جای قرآن ذکر شده است: سوره‌ی شعراء و سوره‌­ی هود.
  • وقتی به روایت قرآن از اقوام پیشین و پیامبران آنان نگاه می­‌کنیم، می‌­بینیم که بحث اصلی پیامبران، بحث «توحید» است؛ اما دغدغه‌­ی حضرت شعیب در مقابل قوم خود یک بحث اقتصادی است. شاید بتوان گفت ذهنیت صرفا مادی و دنیایی قوم شعیب و نگاه منفعت­‌طلبانه و سودجویانه‌­ی آن‌­ها، اصلی‌­ترین مسأله‌­ی این قوم با پیامبرشان بود. جامعه‌­ای که تمام معیارهایش صرفا مادی و دنیایی باشد، حتما به سمت هلاکت حرکت خواهد نمود.

دریافت جزوه جلسات 1 و 2


محتوای جلسه 3:

خلاصه‌ای از مطالب جلسه 3:

  • سوره‌­ی دیگری که به داستان قوم شعیب می­‌پردازد، سوره‌­ی مبارکه‌­ی هود است. هلاکت هر قومی که در قرآن ذکر شده، یک علت کلی دارد که مشترک است میان تمام اقوام و آن علت، روی­گردانی از خدا و آموزه‌­های پیامبرانِ خود می­‌باشد. اما هلاکت هر قومی، یک وجه اختصاصی نیز دارد. علت اختصاصی هلاکت قم شعیب، مسائلی اقتصادی علی‌­الخصوص کم‌فروشی بود.
  • آیات سوره­ هود نشان می‌­دهد که قوم حضرت شعیب، به لحاظ اقتصادی، وضعیت خوبی داشتند و رفاه در جامعه به میزان قابل توجه وجود داشته؛ اما با این وجود، نفس انسان‌­ها به سبب آن حس منفعت‌­طلبی و فزون‌طلبی که دارد، تمایل پیدا می­‌کند که کم‌­بگذارد و کم‌­بفروشد. لذا باید توجه داشت که صرف ایجاد رونق اقتصادی و رفاه مادی، تضمینی برای سعادت جامعه به وجود نمی‌­آورد.
  • قسط یک سطحی بالاتر از میزان است. میزان؛ یعنی انسان آن کاری را که برعهده دارد، صحیح و کامل انجام بدهد؛ اما قسط در نگاه فردی نیست بلکه در سطح جامعه مطرح می­‌شود. به عبارت دیگر، قسط و عدالت، بُعد اجتماعی برابری را نشان می­‌دهند.
  • در تفکر دینی، دخالت در اعمال و رفتار شخصی افراد، چنانچه اعمال شخصی او، در کل جامعه و محیط اطراف او تأثیرگذار باشد، امری جایز است. برخلاف آنچه امروزه گفته می‌­شود که طبق آزادی‌­های شخصی، هر فرد می­‌تواند هرطور دلخواهش بود رفتار کند، ما در آموزه‌های دینی، چنین چیزی نداریم؛ چرا که اَعمال انسان‌ها، هرچقدر هم که شخصی باشد، در نهایت وارد اجتماع می‌شود و بر جامعه نیز اثر می‌گذارد.

​​​​​​​دریافت جزوه جلسه 3

  • محمدرضا حاجی جعفری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی